Rode vlaggen app

Achtergrondinformatie

Medicijnen worden voorgeschreven door de arts, verstrekt en eventueel bezorgd door de apotheker en vervolgens door de patiënt ingenomen. In de thuissituatie gaat veel mis rondom medicatie. Het gaat hierbij vooral om oudere mensen: Zij vormen een grote risicogroep.

Ouderen hebben vaak meer dan één gezondheidsprobleem en gebruiken vijf maal zo vaak medicatie als de gemiddelde Nederlander. Geneesmiddelengebruik bij ouderen levert eerder problemen op dan bij jongeren. Hier zijn drie belangrijke redenen voor. Allereerst komt dit omdat de verwerking van geneesmiddelen in het lichaam als gevolg van het verouderingsproces anders verloopt. Hierdoor kunnen sneller ongewenste effecten ontstaan. Ten tweede doordat ouderen vaak meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken, hebben ze meer kans op interactie tussen geneesmiddelen. De derde factor die bijdraagt aan het ontstaan van problemen, is het verminderde vermogen om medicijnen in te nemen als gevolg van problemen met het zien, motorische problemen, problemen met het geheugen of het ontbreken van sociale steun.

Signaleren van problemen in de thuissituatie

Het Rode Vlaggen Instrument is in een eerste test fase gebruikt in 1 thuiszorgteam in Noord-Holland. Met het instrument waren de thuiszorgprofessionals goed in staat medicatie gerelateerde symptomen te signaleren. Symptomen waar u aan kunt denken zijn: Duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, diarree en obstipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies, droge mond, interacties, risico’s voor bijwerkingen.

 

rode vlaggen app1 rode vlaggen app2 rode vlaggen app3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat deze symptomen gezien en gemeld worden met de app, kunnen er acties ingezet worden om erger te voorkomen.Tot maart 2016 werken tien teams in Noord-Holland met het rode vlaggen instrument en vanaf 1 februari starten ook vijf teams van thuiszorgorganisatie Vierstroom in Gouda met de rode vlaggen applicatie in samenwerking met het Gouds Overleg Georganiseerde eerste lijn (GOG) en de daarbij aangesloten centra.

Problemen met medicatie en verschijnselen die verzorgenden zien, kunnen in de app aangegeven worden. De meldingen (rode vlaggen genoemd) die gemaakt worden gaan door naar de wijkverpleegkundige en zij kan deze meldingen doorzetten naar een huisarts of apotheker of zelf een oplossing geven voor het probleem dat gesignaleerd is. Voor mee info surf naar: http://www.healthbase.nl/dossiers/rodevlaggen-app-in-de-thuiszorg/